Effectieve rekenles

Hoe geef je een effectieve rekenles?

Waar leg je de accenten in een goede rekenles? Hoe houd je rekening met verschillen in de groep? Wat is een effectieve instructie? Kortom: hoe geef je een rekenles waar alle leerlingen zoveel mogelijk profijt van hebben?

Er zijn altijd kinderen die uitvallen met rekenen, kinderen die op de stof vooruit lopen, maar ook kinderen waarvan de leerkracht verwacht dat daar wel meer uit te halen valt. Met eenvoudige handvatten kan de rekenles effectiever verlopen en is de instructie beter af te stemmen op wat kinderen nodig hebben. Dit vermindert de kans op uitval.

Uitgangspunten voor effectieve rekenles

Het werken met bepaalde modellen, het drieslagmodel en het handelingsmodel én de hoofdfasen in de leerlijnen bieden handvatten om de rekenles effectiever te laten verlopen. De modellen zijn te gebruiken bij elke methode. Ze laten de leerkracht kritisch kijken naar de eigen instructie, naar de groepsplannen en naar de methode en zorgen ervoor dat de rekenlessen op uw school nóg beter zullen worden.

Training

Tijdens een training op maat voor uw team, komen aan de orde:

  • de twee modellen. Door praktische oefeningen en directe feedback ontdekt u wat voor u in uw groep werkt;
  • de voorbereiding van een effectieve rekenles. Aan de hand van gerichte vragen, bereiden we een rekenles voor. Tijdens de voorbereiding van een rekenles kunnen namelijk al veel knelpunten worden opgelost. Vragen die aan de orde kunnen komen: ‘Hoe maak ik bij mijn methode een effectieve instructie?’, ‘Waar moet ik speciaal op letten?’, ‘Wat kan ik schrappen?’, ‘Hoe krijg ik zicht op welke leerlingen het al snappen?’.

Tijdens de training verdiept u op een praktische manier uw vaardigheden. U kunt meteen in uw groep aan de slag! Uw rekenlessen zijn effectiever en u boekt meer resultaat.

 

De modellen en uw (nieuwe) methode

Natuurlijk is het ook van groot belang hoe u de rekenmethode gebruikt. Belangrijk aandachtspunt is dan: hoe zijn het drieslagmodel en het handelingsmodel te verenigen met de methode. Als u een nieuwe methode wilt kiezen, is het goed om daarop te letten. Wij kunnen u daarin gericht adviseren.

Meer weten?

Wilt u meer informatie over een training op maat? Wenst u een onafhankelijk en passend advies, dan kunt u contact met ons opnemen via info@centraalnederland.nl