Een schokkende, ingrijpende gebeurtenis kan iedereen overkomen. Denk aan een verkeersongeluk, een geweldsincident, een vervelende (faal)ervaring in de klas, mishandeling of misbruik (of daar getuige van zijn) of een oorlogssituatie. Zo’n gebeurtenis kan behoorlijk wat teweeg brengen van binnen.
Veel mensen verwerken zo’n gebeurtenis op eigen kracht en met steun van mensen in hun omgeving. Soms is er professionele hulp nodig om een heftige ervaring een plek te geven.
Hoe merk je dat je kind moeite heeft een gebeurtenis te verwerken?
➜ Herinneringen aan de schokkende gebeurtenis blijven zich opdringen ➜ Het kind heeft nachtmerries waarin hij of zij herbeleeft wat er is gebeurd ➜ Reacties van het kind zijn schrikkerig en hij/zij is sneller verdrietig ➜ Het kind heeft moeite met in- en doorslapen ➜ Op school heeft het kind last van concentratieproblemen
Al deze klachten kunnen een aanwijzing zijn dat je kind het lastig vindt een traumatische ervaring te verwerken. Het kan helpen om traumabehandeling te volgen.
Hoe behandelen we trauma’s bij kinderen en jongeren?
Centraal Nederland werkt met twee behandelmethodes om je kind te helpen een traumatische gebeurtenis te verwerken: we gebruiken EMDR en Write Junior. Beide behandelmethodes zijn wetenschappelijk onderzocht en bewezen.
EMDR: werken met afleiding
EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Bij deze behandelmethode vraagt de behandelaar je kind om aan de heftige gebeurtenis terug te denken en tegelijkertijd om handbewegingen van de behandelaar te volgen met de ogen. Het idee van EMDR is dat het terugdenken aan een nare herinnering in combinatie met het maken van de oogbewegingen ervoor zorgt dat het natuurlijk verwerkingssysteem wordt gestimuleerd. Een traumatische herinnering ligt namelijk heel levendig en intens opgeslagen in het brein en kost daardoor veel geheugencapaciteit. Het zo snel mogelijk volgen van de vingers met de ogen, kost ook veel geheugencapaciteit. Door deze concurrentie van werkgeheugentaken is er minder plaats voor de levendigheid en de naarheid van de herinnering. Hij is er nog wel, maar de intensiteit van de beleving neemt af door EMDR.
In onderstaande video wordt uitgelegd hoe EMDR in zijn werk gaat bij kinderen.
WRITE Junior: schrijf je eigen verhaal
WRITE Junior is een behandelmethode die gestoeld is op de cognitieve gedragstherapie. Hierbij schrijft jouw kind samen met de behandelaar het verhaal op over de traumatische ervaringen. In een aantal behandelingen schrijft hij of zij alles op wat het zich herinnert van de gebeurtenis en de context. Ook wordt er gewerkt aan nieuwe manieren om tegen de heftige ervaring aan te kijken en ermee om te gaan. Aan het einde van de behandeling heeft je kind zijn eigen boek geschreven, wat vaak wordt gezien als waardevol document en wordt bewaard. Je kind kan er dan later nog eens in teruglezen. Ook kunnen mensen die belangrijk zijn voor je kind het verhaal lezen. Hierdoor ervaart een kind vaak meer steun.
Wil je jouw kind aanmelden voor diagnostiek en behandeling bij Centraal Nederland? Dan kun je terecht op onze informatiepagina over aanmelden bij Jeugd GGZ.
Heb je vragen over de diagnostiek of behandeling van kinderen met een trauma of zijn er onduidelijkheden over het verkrijgen van een doorverwijzing? Vul dan het onderstaande contactformulier in.
Je kunt ook contact opnemen via info@centraalnederland.nl of bel 085 – 8 330 330.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Beheer cookie toestemming
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij technologieën zoals cookies om informatie over je apparaat op te slaan en/of te raadplegen. Door in te stemmen met deze technologieën kunnen wij gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site verwerken. Als je geen toestemming geeft of uw toestemming intrekt, kan dit een nadelige invloed hebben op bepaalde functies en mogelijkheden.
Functioneel
Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt.De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een site of over verschillende sites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.