Centraal Nederland

Negatief zelfbeeld

Onzekere jongen

Negatief zelfbeeld

Veel kinderen voelen zich wel eens onzeker. Soms willen ze beter presteren op school of zijn ze niet tevreden over hun uiterlijk. Bij veel kinderen is er rond het begin van de puberteit een extra dip in hun zelfbeeld. Ze maken dan grote veranderingen door in hun lichaam, maar kunnen ook onzeker worden door de overgang naar het Voortgezet Onderwijs. Dit is voor veel kinderen een spannende periode.

Meisjes hebben iets vaker last van een negatief zelfbeeld dan jongens. Ze zijn wat perfectionistischer en vergelijken zich meer met elkaar, bijvoorbeeld hun uiterlijk. Jongens ontlenen hun zelfbeeld veel meer aan hun prestaties. Het is dus heel normaal als een kind gedurende een korte periode last heeft van een negatief zelfbeeld, vanwege het begin van de puberteit.

Soms is er echter sprake van een langere periode dat een kind zich onzeker voelt en negatief over zichzelf denkt. Het is goed om hulp te zoeken als je het gevoel krijgt dat jouw kind hier last van heeft.

Kind speelt alleen op de grond

Oorzaken van een negatief zelfbeeld

De oorzaken zijn uiteenlopend. Het kan te maken hebben met een impactvolle levensgebeurtenis of leerproblemen. Kinderen die gepest worden, kunnen ook veel last hebben van een negatief zelfbeeld. Regelmatig is er sprake van een combinatie met andere problematiek, zoals ADHD.

Signalen en gedrag

Een negatief zelfbeeld is soms moeilijk op te merken. Niet alle kinderen vertellen er iets over en laten ook niks merken. Probeer eens hierop te letten bij jouw kind:

  • Vergelijkt het kind zich steeds op een negatieve met een ander?
  • Ligt de nadruk op wat er niet goed gaat?
  • Spreek het kind veel negatieve gedachten over zichzelf uit?
  • Laat het kind moeilijk positieve dingen van zichzelf zien?
  • Heeft het kind last van faalangst of somberheid?
  • Heeft het kind weinig behoefte aan sociale activiteiten?

Hulp bij zelfbeeld problematiek

Als ouder kun je zelf dingen doen om het zelfbeeld van jouw kind te versterken.

  1. Geef je kind aandacht, zorg voor 1-op-1-contact en neem de tijd om naar jouw kind te luisteren.
  2. Focus op positieve zaken, op wat goed gaat en niet op wat er niet goed ging of lastig was. Vraag je kind bijvoorbeeld wat er goed ging op school, wat er leuk was aan de dag. Denk bijvoorbeeld ook aan het invullen van een positief dagboekje.
  3. Geef complimenten en opbouwende kritiek.
  4. Geef zelfstandigheid: laat jouw kind dingen zelfstandig doen die het kind aankan. Dingen zelfstandig doen, zorgt voor een competent gevoel.

Behandeling

Bij Centraal Nederland werken we bij behandeling van het zelfbeeld met de methode COMET. Deze afkorting staat voor Competitive Memory Training. In acht behandelingen werken we met het kind aan het ontwikkelen van een meer reëel en positiever zelfbeeld. Je traint daarbij de hersenen om (weer) positief te gaan denken over zichzelf.

Daarnaast maken we gebruik van technieken uit de cognitieve gedragstherapie. We onderzoeken en dagen negatieve gedachten uit. We vervangen deze door helpende gedachten.

In sommige situatie maken we gebruik van EMDR. Dit gebruiken we alleen wanneer er duidelijk sprake is van gebeurtenissen die een negatieve invloed hebben gehad op het zelfbeeld.

Aanmelden bij Jeugd GGZ

Neem contact op

Wil je jouw kind aanmelden voor diagnostiek en behandeling bij Centraal Nederland? Dan kun je terecht op onze informatiepagina over aanmelden bij Jeugd GGZ.

Heb je vragen over de diagnostiek of behandeling van kinderen met een negatief zelfbeeld of zijn er onduidelijkheden over het verkrijgen van een doorverwijzing? Vul dan het onderstaande contactformulier in.

Je kunt ook contact opnemen via info@centraalnederland.nl of bel 085 – 8 330 330.

Meisje aan het werk

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief