Centraal Nederland

Stemmingsstoornis bij kinderen en jongeren

stemmingsstoornis kind

Wat is een stemmingsstoornis?

Zit jouw kind niet lekker in zijn/haar vel? Is je zoon of dochter periodes prikkelbaar of heeft hij/zij last van depressieve gedachten? Misschien heeft je kind negatieve gedachten over het leven zelf.

Iedereen heeft daar weleens last van. Vaak zijn kinderen voldoende veerkrachtig en komen ze er weer bovenop. Als een negatieve stemming langere tijd duurt en je merkt dat je kind minder goed functioneert en daaronder lijdt, spreken we van een depressief beeld.

Een stemmingsstoornis klinkt misschien wat zwaar. Ook als er geen sprake is van een stoornis, maar als een kind wel regelmatig depressieve gedachten heeft, dan kan het goed zijn om hulp te zoeken.

Gedrag en signalen

Wat zijn signalen van een stemmingsstoornis?

Bij kinderen uiten depressieve klachten zich vaak anders dan bij volwassenen. Hierdoor kan het moeilijk zijn om een stemmingsstoornis bij jouw kind te herkennen. Misschien is hij of zij op sommige momenten wel vrolijk en twijfel je daarom of er wel sprake is van een stoornis.

Veelvoorkomende gedragingen en signalen van een stemmingsstoornis zijn:

  • negatief gedrag vertonen
  • agressief zijn
  • humeurig of prikkelbaar zijn
  • gevoel van waardeloos zijn
  • veel bezig met de dood
  • een verminderde eetlust
  • slecht (in)slapen en vaak moe zijn
Jongetje met rugzak

Hulp bij een sombere stemming en/of stemmingsstoornis

Het hulptraject bij een stemmingsprobleem start met een uitgebreide intake, waarbij we door middel van een vragenlijst en een diagnostisch interview een duidelijk beeld krijgen van de hulpvraag. Het is ook van belang om de school hierbij te betrekken. Somberheid kan zich namelijk uiten in gedragsproblemen die ook invloed hebben op het leren en presteren op school.

Daarna bespreken wij in een adviesgesprek de mogelijkheden voor een behandeling. Hiervoor geldt: hoe eerder de behandeling start, hoe beter! We richten ons niet alleen op het kind, maar kijken ook naar de omgeving en de omstandigheden van het kind. Het is belangrijk om ouders, school en vrienden bij de behandeling te betrekken.

De behandeling van een stemmingsstoornis

In de behandeling van kinderen met depressieve klachten richten we ons voornamelijk op cognitieve gedragstherapie. Bij deze therapie leren we jouw kind om beter om te gaan met negatieve gedachten en gevoelens over zichzelf en het leven. Een belangrijk onderdeel van de behandeling is ook de uitleg over de klachten aan het kind (psycho-educatie). Daarbij hoort ook activering: het weer gaan ondernemen van leuke activiteiten.

Wanneer het weer beter gaat met jouw kind, werken we naar een afronding toe. Hierbij maken we samen een plan dat hen voorbereidt op een eventuele terugval en hoe ze dan kunnen handelen. Zo weten ze wat ze in moeilijke situaties kunnen doen. Dit is belangrijk omdat een depressie een vrij grote kans heeft om terug te komen, vooral als zich weer moeilijke situaties in het leven voordoen.

Neem contact op

Wil je jouw kind aanmelden voor diagnostiek en behandeling bij Centraal Nederland? Dan kun je terecht op onze informatiepagina over aanmelden bij Jeugd GGZ.

Heb je vragen over de diagnostiek of behandeling van kinderen met een stemmingsstoornis of zijn er onduidelijkheden over het verkrijgen van een doorverwijzing? Vul dan het onderstaande contactformulier in.

Je kunt ook contact opnemen via info@centraalnederland.nl of bel 085 – 8 330 330.

stemmingsstoornis kind

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief