Centraal Nederland

Informatie voor verwijzers binnen de Jeugd GGZ

Leerkracht en hulpverlener in gesprek

Een kind doorverwijzen naar Jeugd GGZ bij Centraal Nederland

Ben jij huisarts, werk je bij Centrum Jeugd en Gezin, ben je jeugdconsultent van de gemeente of heb je gewoon een vraag over het verwijzen van kinderen naar Jeugd GGZ? Op deze pagina vind je de belangrijkste informatie.

Goed nieuws: op dit moment zijn er geen wachtlijsten!

Voor welke hulp kun je bij Centraal Nederland terecht?

Centraal Nederland ondersteunt bij lichte tot matige, enkelvoudige psychische problematiek die valt onder de basis GGZ. Redenen voor aanmelding bij Jeugd GGZ van Centraal Nederland kunnen zijn:

  • Aanhoudende sombere stemming of stemmingswisselingen
  • Een negatief zelfbeeld
  • Moeite met emotieregulatie of prikkelverwerking
  • (Faal)angst of fobie en piekeren
  • Lichamelijke klachten zoals hoofd- en buikpijn, waarvoor de dokter geen lichamelijke oorzaak kan vinden
  • Concentratieproblemen, snel afgeleid zijn, moeite met plannen en organiseren of vermoeden van ADHD
  • Problemen op school, moeilijkheden in omgang met leeftijdsgenoten en het sluiten en onderhouden van vriendschappen en/of negatief zelfbeeld
  • Gedrags- of opvoedingsproblemen
  • Ontwikkelingsstoornissen (bijvoorbeeld binnen het autistisch spectrum)
  • Trauma of posttraumatische stressstoornis (PTSS) na het meemaken van een schokkende of ingrijpende gebeurtenis
Meisje aan tafel

Hoe ziet de aanmeldprocedure eruit?

Zodra de doorverwijzing rond is, neemt de regiebehandelaar van de betreffende regio contact op met de ouders.
 We nemen de hulpvraag met ouders door en zoeken een samenwerkingsvorm.
 Via het online zorgplatform eHealth ontvangen ouders en school de formulieren. We leggen uit hoe formulieren moeten worden ingevuld.
 We geven een indicatie over de mogelijke wachtlijst en wachttijd.

Waarin onderscheidt Centraal Nederland zich?

Wij zoeken in elke situatie een passende oplossing. Dit geldt voor al onze diensten: voor onze leerlingbegeleiding, onze schoolontwikkeling en voor de hulp die we geven als zorgverlener binnen de jeugdzorg op het gebied van Jeugd GGZ en dyslexie.

Vanwege ons brede aanbod hebben we ook een brede expertise. Vooral op het gebied van comorbiditeit met leerproblemen ben je bij ons aan het juiste adres.

Bij Centraal Nederland werken we altijd met verschillende experts tegelijkertijd samen om onderwijs en zorg zo goed mogelijk in verbinding te brengen. Iedereen denkt mee binnen zijn of haar vakgebied. Door zowel de school, ouders en Centrum Jeugd en Gezin te betrekken, ontstaat er een goede basis voor de zorgverlening aan het kind.

Behandellocaties en wachttijden

Waar kun je bij ons terecht?

Onze kantoren zitten in Nunspeet, Kampen en Moordrecht. Behandelingen vinden veel op scholen plaats of op andere (gehuurde) locaties, zoals in een medisch centrum of bij een andere organisatie.

Bekijk de wachtlijst voor Dyslexiezorg en Jeugd GGZ per locatie in het overzicht.

Jonge jongen kijkt tevreden

Terugkoppeling naar de verwijzer

Na de intake koppelen de deskundigen van Centraal Nederland altijd terug naar de verwijzer. Dit gaat via een bericht na intake/behandelplan.

Als een behandeling is afgerond, ontvangt de verwijzer ook altijd bericht. Het is ook mogelijk dat een medewerker van Centrum Jeugd en Gezin (CJG) of jeugdconsulent van de gemeente aanwezig is bij de intake of het evaluatiegesprek. De samenwerking met CJG is belangrijk als een kind, naast het traject bij Centraal Nederland, ook een ander traject nodig heeft. Zeker als dit bij een andere aanbieder gebeurt, is het goed om daar afstemming over te hebben. Ook overleggen we graag met medewerkers van CJG.

Privacybeleid

Bekijk ons privacybeleid voor meer informatie over hoe we omgaan met persoonsgegevens. Centraal Nederland werkt met een meldcode en de verwijsindex.

Veelgestelde vragen

Lees hieronder het antwoord op veelgestelde vragen. Als jouw vraag toch onbeantwoord blijft, neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder!

Hulp dyslexie voor scholen - juf geeft high five aan kind

Kan ik van te voren overleggen over een verwijzing?

Kan ik als school verwijzen?

Nee, dat kan helaas niet. Voor JGGZ is een verwijzing van huisarts of Centrum Jeugd en Gezin nodig. Als je zorgen hebt over een leerling, ga dan altijd eerst met de ouders in gesprek. Centraal Nederland kan wel meedenken over de aanpak op school, bijvoorbeeld het omgaan met een lastige groep.

Hoe kan ik een client aanmelden?

Alle informatie over hoe je een kind kunt aanmelden vind je op onze aanmeldpagina. Neem gerust contact op als er nog vragen zijn.

Bieden jullie behandelingen via internet?

Bij Centraal Nederland werken we met een EPD (elektronisch patiëntendossier) en zijn er mogelijkheden voor eHealth. Bij aanmeldingen worden vragenlijsten uitgezet middels eHealth, dit is onderdeel van het onderzoek. Daarnaast zijn er mogelijkheden voor digitale behandelingen middels beeldbellen en Teams. Dit gaat altijd in overleg met ouders. Een digitale intake behoort tot de mogelijkheden.

In welke regio’s bieden jullie zorg? Waar zijn de behandellocaties?

Werken jullie met een wachtlijst?

Ons streven is om geen wachtlijst te hebben en zo snel mogelijk de zorg voor het kind op te pakken. Na aanmelding nemen wij bij voorkeur binnen een werkweek contact op met ouders. Dan geven we ook meer duidelijkheid over de mogelijke wachttijden en drukte. Dit varieert sterk gedurende het jaar. Wanneer er wel een langere wachtlijst ontstaat, communiceren we dit op de website.

Wat zijn contra-indicaties voor een aanmelding bij Centraal Nederland?

Soms heeft je kind meer zorg nodig dan Centraal Nederland kan bieden. Bij crisisgevoeligheid, ernstige persoonlijkheidsstoornissen, verslavingsproblematiek of ernstige eetproblematiek is specialistischere en vaak intensievere hulp nodig dan Centraal Nederland in huis heeft. Op dit moment bieden wij nog geen begeleiding in medicatietrajecten. Je huisarts of de jeugdconsulent van het Centrum voor Jeugd en Gezin kunnen je verwijzen naar een instelling die passende zorg kan bieden.

Hoe kan ik Centraal Nederland bereiken?

We zijn er om jou verder te helpen

Neem contact op

Bij specifieke vragen voor het aanmeldteam over verwijzingen, kun je terecht bij jeugdhulp@centraalnederland.nl. We helpen je heel graag verder! Vul onderstaand formulier in. Het is ook mogelijk om meer informatie op te vragen via info@centraalnederland.nl of bel 085 – 8 330 330.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief