Taal- en leesmethoden
Werkt u al een aantal jaren met uw methode en wilt u met uw team een bepaald taal-leesonderdeel structureel verbeteren? Ervaart u knelpunten tijdens het gebruik van de methode? Zet de leerkracht de methode in zoals die is bedoeld?
Wij helpen u graag bij de volgende vragen:
- Wat is een goede keuze voor een taal- of leesmethode?
Het kan lastig zijn de verschillen tussen alle methoden te ontdekken. Welke methode past nu bij uw school, bij uw leerlingen en bij uw team? Samen met uw team stelt de adviseur keuzecriteria vast en worden diverse methoden gepresenteerd. Ook worden gebruikerservaringen genoemd.
- Hoe implementeer ik een taal- of leesmethode?
De keuze van een goede methode is een begin maar vervolgens gaat het er vooral om op welke manier de methode wordt gebruikt. Zet de leerkracht de methode in zoals die is bedoeld?
Goed taal-/lees- en rekenonderwijs staat of valt met een goede implementatie van de nieuwe methode. Het blijkt dat een goed invoeringstraject vaak betere resultaten oplevert en dat leraren met meer plezier met de methode werken.
Met onze kennis van de inhoud en didactiek leert u de methode optimaal te gebruiken.
- Hoe optimaliseer ik het werken met de methode?
Samen met de adviseur kunt u bijvoorbeeld werken aan het geven van een goede instructie, een goede aansluiting op de verschillende niveaus binnen de groep en aan een doorgaande lijn. Daarnaast wordt steeds duidelijker dat de leerkracht één van de belangrijkste factoren is voor succes bij taal en lezen.
Een goede implementatie van de nieuwe methode zorgt voor een kwaliteitsimpuls van uw taal- of leesonderwijs!
Begeleiding bij keuze en implementatie
Centraal Nederland is scholingspartner van Malmberg en Zwijsen. Voor methoden van deze uitgeverijen hebben wij gecertificeerde trainers in huis. Maar we kunnen ook begeleiding bieden bij methoden van andere uitgevers.
Wij denken graag mee bij de keuze en implementatie van:
- Taal/spelling groep 4 tot en met 8: Staal, Taal actief 4 en 5, Pit, Taal op maat, Taalverhaal, Taal in beeld
- Technisch lezen groep 3: Lijn 3, Veilig Leren Lezen, Actief Leren Lezen
- Technisch lezen groep 4 tot en met 8: Karakter, Station Zuid, Flits
- Geïntegreerde methoden voor voortgezet technisch lezen en begrijpend studerend lezen: Estafette 3, Atlantis, Blink Lezen
- Begrijpend lezen: Nieuwsbegrip, Leeslink en Grip op lezen.
Voor de methodiek LIST (technische lezen), zie: https://centraalnederland.nl/actueel/blog-list-lezen-is-top-werkelijkheid/
Voor de methodiek Focus (begrijpend lezen), zie https://centraalnederland.nl/schoolontwikkeling/taal-lezen/begrijpend-lezen/
De juiste methode voor uw school?
Voor een duidelijk en helder advies over taal-leesmethoden neem contact met ons op via info@centraalnederland.nl of 085 – 8 330 330.