Diagnostiek en behandeling Jeugd GGZ
Diagnostiek en behandeling Jeugd GGZ
Alle kinderen hebben weleens een periode waarin ze niet zo lekker in hun vel zitten, maar wat als dat niet vanzelf overgaat?
Vanuit de Jeugd GGZ biedt Centraal Nederland psychologische begeleiding bij onder andere:
- Lichamelijke klachten zoals hoofd- en buikpijn, waarvoor de arts geen lichamelijke oorzaak kan vinden.
- Angsten zoals: faalangst, separatieangst, angsten waarin het kind sociaal moet functioneren, angsten voor iets specifieks zoals een dier of een bepaalde omstandigheid.
- Emotionele problemen zoals: piekeren, veel zorgen maken en vaak somber zijn.
- Moeilijkheden in het ‘handig’ omgaan met andere kinderen en bij het maken en onderhouden van vriendschappen.
- Concentratieproblemen, snel afgeleid zijn of moeite met plannen en organiseren.
- Traumabehandeling na het meemaken van een ingrijpende en schokkende gebeurtenis.
Welke klachten er ook spelen, het zal altijd het dagelijks functioneren van het kind beïnvloeden; thuis, op school en in zijn of haar vrije tijd. Soms zijn de klachten nieuw, soms terugkerend.
Voor begeleiding vanuit de Jeugd GGZ moet er altijd het vermoeden zijn van een enkele DSM 5 stoornis of is er eerder een stoornis gediagnosticeerd. De ernst van de problemen is licht/matig te noemen.
Hoe werkt het?
Bespreek met de huisarts of met het Centrum Jeugd en Gezin (CJG) ook wel Jeugd- & Gezinsteams (JGT) of hulp nodig is. Soms kan de huisarts (POH GGZ) of het CJG/JGT ook voldoende ondersteunen.
Als dat niet het geval is, kunnen zij een verwijzing afgeven voor begeleiding vanuit de Jeugd GGZ. In de meeste regio’s kan een verwijzing afgegeven worden voor basis of specialistische GGZ. Centraal Nederland werkt alleen vanuit basis GGZ. Dit betekent dat onze diagnostiek- en behandeltrajecten altijd kortdurend zijn. Indien uw hulpvraag daar niet passend bij is, raden wij u aan een zorgaanbieder te zoeken die specialistische Jeugd GGZ biedt.
De kosten van een traject worden vergoed door uw gemeente. Dit valt onder de Jeugdwet.
Na een verwijzing voor basis GGZ kunt u uw vraag bij ons neerleggen via een aanmelding. Tijdens een intakegesprek maken we kennis met het kind en de ouders. We bespreken wat er aan de hand is en hoe we hieraan kunnen werken. Waar nodig doen we aanvullend onderzoek. Vaak vinden we het belangrijk ook met school te overleggen.
De behandeling
De behandeling wordt geboden door een gezondheidszorgpsycholoog of orthopedagoog (generalist). We maken gebruik van effectieve psychologische behandelingen zoals cognitieve gedragstherapie. Soms leggen we meer uit over de stoornis (psycho-educatie). Het komt ook voor dat ouders behoefte hebben aan begeleiding (ouderbegeleiding).
Centraal Nederland schrijft geen medicatie voor. Wij zien kinderen en jongeren tot 18 jaar.
Behandelingen vanuit de Basis GGZ zijn altijd kortdurend: gemiddeld 5 tot 10 behandelingen.
Voor veel ouders en kinderen is het een hele stap om hulp te zoeken. Daarom proberen we u zo snel mogelijk uit te nodigen voor een intakegesprek. Centraal Nederland heeft geen wachtlijst.
In welke regio’s kunnen we hulp bieden?
Overzicht regio’s en gemeenten waarmee wij contracten hebben voor Jeugd GGZ:
Regio Amersfoort gemeente Amersfoort
Regio Zuid Drenthe, gemeenten Borger-Odoorn, Coevorden, De Wolden, Emmen, Hoogeveen, Meppel en Westerveld
Regio Flevoland gemeenten Lelystad, Noordoost Polder en Urk
Regio Friesland gemeenten Achterkarspelen, Dantumadiel, De Fryske Marren, Dongeradeek, Ferwerderadiel, Harlingen, Heerenveel, Kollumerland, Leeuwarden, Ooststellingwerf, Opsterland, Smallingerland, Sudwest-Frylan, Tytsjerksteradiel, Waadhoeke en Weststellingwerf
Regio Food Valley gemeenten Barneveld, Ede, Nijkerk, Rhenen, Scherpenzeel en Veenendaal
Regio Gooi- en Vechtstreek gemeenten Blaricum, Gooise Meren, Hilversum, Huizen en Laren, Weesp en Wijdemeren
Regio Holland Rijnland gemeenten Alphen a/d Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk/Noordwijkerhout, Oegstgeest, Teylingen, en Zoeterwoude
Regio IJsselland gemeenten Dalfsen, Deventer, Hardenberg, Kampen, Olst-Wijhe, Ommen, Raalte, Staphorst, Steenwijkerland, Zwartewaterland en Zwolle
Regio Lekstroom gemeenten Vijfheerenlanden, Nieuwegein, Houten, IJsselstein en Lopik
Regio Midden Holland gemeenten Bodegraven-Reeuwijk, Gouda, Krimpenerwaard, Waddinxveen en Zuidplas
Regio Midden IJssel Oost Veluwe gemeenten Epe, Apeldoorn Brummen, Hattem, Heerde, Lochem, Voorst en Zutphen
Regio Noord Veluwe gemeenten Elburg, Ermelo, ’t Harde, Harderwijk, Nunspeet, Oldebroek, Putten en Zeewolde
Regio Rivierenland gemeenten Buren, Culemborg, Geldermalsen, Lingewaal, Maasdriel, Neder-Betuwe, Neerijnen, Tiel, West Maas en Waal en Zaltbommel
Regio Rijnmond gemeente Goeree Overflakkee
Regio Twente gemeente Borne, Dinkelland, Enschede, Haaksbergen, Hellendoorn, Hengelo, Losser, Oldenzaal, Rijssen-Holten, Tubbergen, Twenterand en Wierden
Regio Zuid Holland Zuid, gemeenten Alblasserdam, Dordrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Papendrecht, Sliedrecht, Zwijndrecht
Regio Hoeksche Waard Binnenmaas, Cromstrijen, KorendijkOud-Beijerland, Strijen, Giessenlanden, Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam, Leerdam, Molenlanden, Zederik
Regio Zuid Oost Utrecht gemeenten Bunnik, De Bilt, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede en Zeist
Algemene informatie
Voor meer informatie of het aanvragen van aanmeldings- en toestemmingsformulieren Jeugd GGZ, kunt u contact opnemen via info@centraalnederland.nl of bel 085 – 8 330 330.