Centraal Nederland

Gespreksvoering met kinderen

Volwassenen in gesprek met kind

In gesprek met kinderen

Ben je vaak in gesprek met kinderen, maar ben je soms zoekend naar de beste manier van praten? Hoe benader je het kind en welke vragen stel je?

Als je meer wil leren over hoe je met kinderen in gesprek gaat, dan kunnen de specialisten van Centraal Nederland je hierbij helpen.

We kijken met leerkrachten en interne vertrouwenspersonen mee hoe je dit kunt aanpakken. Meestal voelt het kind zich al geholpen als het de ruimte krijgt om zijn of haar verhaal te vertellen. Luisteren is het meest vruchtbare wat je kunt doen.

De vijf beste tips om in gesprek te gaan met kinderen

Tips voor een goed gesprek

  1. Luister: neem de tijd om te luisteren naar wat het kind te zeggen heeft, zonder onderbreking. Stel gerichte vragen en laat gerust een stilte vallen tot er een antwoord volgt.
  2. Neem de mening serieus: een kind wil het gevoel hebben dat zijn of haar mening ertoe doet. Probeer de situatie (hardop) vanuit zijn/haar standpunt te bekijken. Ook als ze iets verkeerds hebben gedaan, zullen ze zich beter begrepen voelen als je je probeert in te leven.
  3. Zoek samen naar een oplossing: stel niet meteen een vervolgstap voor. Vraag het kind om met een oplossing of idee te komen als er een probleem of lastige situatie is.
  4. Let op je houding: niet alleen wát je zegt is belangrijk in een gesprek. Kinderen letten heel goed op je lichaamstaal en kunnen zich daardoor veilig of onveilig voelen. Neem een open houding aan en praat op een rustige toon.
  5. Reageer gecontroleerd: je primaire reactie op wat een kind zegt, is niet altijd bevorderlijk voor het gesprek. Als het kind aan jouw reactie ziet dat je schrikt of verontwaardigd bent, dan kan het kind dichtklappen en het spannend vinden om meer te vertellen. Probeer dus kalm en neutraal te blijven.
Vader geeft kind high five | hulp Centraal Nederland
Volwassenen in gesprek met kind

Meer leren over gespreksvoering met kinderen?

Neem dan contact op via onderstaand formulier of mail naar info@centraalnederland.nl. Je kunt ook bellen naar 085 – 8 330 330.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief