Centraal Nederland

Echtscheiding en school

Vader geeft kind high five | hulp Centraal Nederland

Echtscheiding en school

Het is voor kinderen en ouders een verdrietige situatie: echtscheiding. Hoe kun je daar als school het beste mee omgaan? Natuurlijk leef je als leerkracht mee met de kinderen. Je houdt de ontwikkeling van het kind extra in de gaten en kunt indien nodig de leerling doorverwijzen naar de juiste hulpverlening. Maar kun je nog meer betekenen als je merkt dat het kind onder de scheiding lijdt of het contact met een of beide ouders stroef verloopt?

Taak van de school

Als school staat het kind altijd centraal en behartigt de school het belang van het kind. Ook, of misschien wel juist, in echtscheidingssituaties. Dit betekent dat leerkrachten communiceren met de ouders en op de hoogte zijn van hun afspraken, zoals de omgangsregeling.

‘Regelmatig komen er bij de klachtencommissie klachten binnen over scholen die niet goed omgaan met scheidingsituaties.’

Jongen zit te lezen

Wettelijke verplichting

Scholen hebben bij echtscheidingssituaties zelfs een aantal wettelijke verplichtingen. Zo heeft de school een informatieplicht naar beide ouders toe. Ook als één van de ouders geen gezag heeft.

Echtscheidingsprotocol

Als school moet je aan veel extra dingen denken als je te maken krijgt met een echtscheiding van ouders. Omdat elke situatie anders is, zie je snel dingen over het hoofd. Daarom is het belangrijk om te werken met een echtscheidingsprotocol. Als er in documenten wordt vastgelegd hoe zaken zijn geregeld en hoe er wordt gehandeld in verschillende scenario’s, is de kans kleiner dat er stappen worden overgeslagen.

Centraal Nederland helpt mee in het ontwikkelen van beleid hierin en is beschikbaar als er onverhoopt toch problemen of klachten ontstaan.

Neem contact op

Meer weten over omgaan met echtscheidingen?

Centraal Nederland is op de hoogte van alle belangen die bij echtscheiding een rol spelen. We helpen jou en de school graag verder met dit thema. Vul het contactformulier in voor meer informatie. Je kunt mailen naar info@centraalnederland.nl of bellen naar 085 – 8 330 330.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief