Centraal Nederland

Lezen in de zomervakantie; zo wordt lezen steeds leuker!

Meisjes met boeken op hun hoofd

Zo wordt lezen steeds leuker!

De zomervakantie staat bijna voor de deur. Heerlijk, zes weken vrij! Zes weken niks do… eh… lekker lezen! In de zomervakantie zijn drie dingen belangrijk: uitrusten, leuke dingen doen en blijven lezen.

Om de vooruitgang van jouw kind in lezen vast te houden, is het belangrijk dat jouw zoon of dochter ook in de vakantie blijft lezen. Hierbij een paar ideeën om het lezen in de vakantie aantrekkelijk te maken.

 

Leesbingo

Zoek op internet een leesbingo of gebruik deze leesbingo (jufbijtje.nl). Op een zomerleesbingo-kaart staan verschillende vakjes met opdrachten hoe en waar je kan lezen. Heb je een opdracht gedaan? Kleur het vakje in! Spreek samen met jouw kind een beloning af voor een volle, met alle vakjes ingekleurde bingokaart.

 

Vakantielezen

In samenwerking met verschillende bibliotheken is het leesprogramma vakantielezen bedacht. Je gaat op schattenjacht en door opdrachten te doen kun je schatten verzamelen en door verschillende landen reizen. Via de website https://www.vakantie-lezen.nl/ kun je dit in de zomervakantie doen tot en met 4 september.

 

Leesdobbelsteen

Pak een dobbelsteen en spreek af waar de getallen 1 tot en met 6 voor staan. Voorbeelden kunnen zijn: lees zelf, de ander leest, lees om en om een zin, lees in koor, lees zo snel mogelijk, lees om en om een woord. Gooi met de dobbelsteen en kijk hoe je de bladzijde moet lezen. Een variant: het getal dat je met de dobbelsteen gooit, zijn het aantal regels dat je leest op de afgesproken manier (bijvoorbeeld: lees 5 regels in koor).

 

Kilometerlezen

Kies samen met jouw zoon/dochter een stad of een land uit waar ze ‘heen willen lezen’. Dit kan een stad in Nederland zijn, zoals Amsterdam, maar ook een stad in het buitenland, zoals Madrid. Kijk samen op Google Maps hoeveel kilometer dit van jullie huis is. Download de poster kilometerlezen van https://jufjaydee.blogspot.com/2017/02/kilometerlezen.html. Houd samen bij hoeveel bladzijdes (en dus kilometers) jouw zoon/dochter op een dag heeft gelezen en vul dit in op de poster. Probeer zo in de zomervakantie op de bestemming aan te komen.

 

Plaatsnaamborden

Duurt de rit in de auto een beetje lang? Ga op zoek naar plaatsnamen. Spreek (van tevoren) een paar plaatsnamen af. Wie ziet de plaatsnamen als eerste op de borden voorbijkomen?

 

Overal kun je lezen

Er zijn nog een heleboel andere manieren om te lezen, zonder een boek te hoeven gebruiken. Kijk bijvoorbeeld een film met ondertiteling, ga samen koken en lees hierbij het recept, lees de handleiding van iets wat hij/zij graag wil gebruiken, lees stripboeken, gebruik de handleiding van een nieuw spel om te lezen en te ontdekken hoe het spel werkt, lees de verhaaltjes op het pak vla tijdens het eten van het toetje.

Veel leesplezier deze zomer!

Anne

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief