Voorkom de zomerdip in lezen met deze tips!
Het is een jaarlijks terugkerend probleem: de zomerdip, ook wel bekend als het zomerverval. Tijdens de zomervakantie lezen veel kinderen minder, wat leidt tot een terugval in hun leesvaardigheid. Gelukkig is deze terugval eenvoudig te voorkomen.
Met een kwartier lezen per dag blijven kinderen op hun leesniveau en ontwikkelen ze zelfs verder. Hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat je kind ook tijdens de zomervakantie blijft lezen.
1. Neem een stapel kinderboeken mee
De meest voor de hand liggende tip: neem leuke kinderboeken mee op vakantie. Laat je kind zelf boeken uitkiezen in de bibliotheek, zodat ze enthousiast zijn om te lezen. Overweeg ook meegroeiboeken, die oplopen in moeilijkheidsgraad en zo ongemerkt de leesvaardigheid verbeteren. Voorbeelden van goede meegroeiboeken zijn “Piet en Riet gaan hoog” en “Mijn zelfleesboek” series.
2. Lees zelf ook
Kinderen leren door voorbeeldgedrag. Laat zien dat lezen leuk is door zelf ook boeken of tijdschriften mee te nemen en te lezen. Dit kan bij de tent, in het hotel of gewoon thuis in de achtertuin. Door zelf te lezen, moedig je je kind aan om ook een boek op te pakken.
3. Lezen is overal
Lezen hoeft niet beperkt te zijn tot boeken. Denk aan opdrachtenboekjes, menukaarten, borden onderweg, informatieve boekjes over vakantiebestemmingen, en folders van dierentuinen of pretparken. Alles wat gelezen kan worden, draagt bij aan de leesvaardigheid van je kind. Betrek je kind dus actief bij het vinden van de camping of het lekkerste eten op de kaart.
4. Voorlezen blijft belangrijk
Ook al kan je kind zelf lezen, voorlezen blijft waardevol. Het is niet alleen gezellig, maar ook goed voor de concentratie, taalinzicht en fantasie. Kies samen een spannend boek en geniet van de verhalen. Voor jongere kinderen zijn voorleesbundels zoals “Het grote voorleesboek voor rond de 7 jaar” ideaal, terwijl oudere kinderen kunnen genieten van boeken als “Het meisje dat de maan dronk”.
5. Ontspan met leuke boeken
Maak van lezen geen verplichting, maar een plezierige activiteit. Kies boeken met humor, spanning of veel illustraties. Strips zijn een geweldige optie omdat ze zowel tekst als beeld gebruiken, wat helpt bij het leren van nieuwe woorden. Populaire strips zijn “Dog Man” en “Minecraft – De strip”.
6. Samen lezen
Lees samen met je kind hetzelfde boek. Dit kan een samenleesboek zijn, zoals “Met opa de boot in” (AVI E3), of een toneelleesboek. Door om de beurt te lezen, maak je het een interactieve en leuke ervaring.
7. Leesbingo en spellen
Maak lezen leuk en uitdagend met een leesbingo. Dit daagt je kind uit om op verschillende manieren te lezen, zoals lezen in een tent of een boek met een blauwe kaft. Bordspellen zoals (Junior) Scrabble of het AVI-kwartet van de Gorgels kunnen ook bijdragen aan de leesvaardigheid.
8. Bezoek een bibliotheek
Veel bibliotheken organiseren zomervakantie-activiteiten zoals leesuitdagingen en het uitlenen van speciale leestasjes. Een bezoek aan de bibliotheek kan kinderen motiveren om nieuwe boeken te ontdekken en te lezen.
9. Digitale boeken en luisterverhalen
Gebruik digitale middelen zoals e-books en luisterverhalen. Via platforms zoals de Online Bibliotheek kunnen kinderen genieten van luisterboeken of voorleesverhalen van Bereslim. Dit is ideaal voor onderweg of als afwisseling.
10. Serieboeken
Series zijn perfect om leeskilometers te maken. Kinderen raken gehecht aan de personages en willen weten hoe het verder gaat, wat hen motiveert om door te lezen. Populaire series zijn “Dolfje Weerwolfje”, “Mees Kees”, en “De regels van Floor”.
Met deze tips kunnen we samen de zomerdip voorkomen en ervoor zorgen dat kinderen plezier houden in lezen, zelfs tijdens de vakantie. We wensen jullie een hele fijne zomervakantie toe!