Centraal Nederland

‘Het lijkt soms wel alsof iedereen ADHD heeft’

Meisjes

‘Het lijkt soms wel alsof iedereen ADHD heeft’

Er zijn veel misvattingen over ADHD: Attention-Deficit/Hyperactive Disorder. Het beeld van veel mensen is nog steeds het hyperactieve jongetje dat niet oplet en oncorrigeerbaar is. En soms denken mensen zelfs dat het gedrag van deze kinderen vooral aan de opvoeding ligt.

‘Misschien moet je jouw kind gewoon eens opvoeden’, is een zin die vaders en moeders van kinderen met ADHD helaas soms moeten incasseren.

Het negatieve beeld van kinderen met ADHD is misschien wel begrijpelijk. Als je je nooit hebt verdiept in de stoornis en dus weinig kennis hebt over wat het inhoudt en hoe ADHD tot uiting komt, dan is het niet zo gek dat er weinig begrip is. Maar die negatieve beeldvorming is wel degelijk onterecht en zelfs schadelijk. 

Afwijzing op jonge leeftijd
Kinderen met ADHD hebben in hun jonge leven al vaak afwijzing ervaren vanwege hun gedrag. Klasgenootjes willen bijvoorbeeld liever niet met hen spelen of ouders vinden het kind te druk om uit te nodigen voor een play date. ADHD’ers krijgen regelmatig straf en kritiek, waardoor ze vaker een laag zelfbeeld ontwikkelen dan kinderen zonder ADHD.

Bovendien lopen ze op hun tenen in drukke (school)situaties, omdat ze die afwijzing maar al te graag willen voorkomen. Dit is vaak de reden dat kinderen na schooltijd moeten ontladen. Ze hebben zich de hele dag ‘goed’ moeten gedragen, waardoor ze in de middag geen energie meer hebben om verzoeken van hun ouders op te volgen. Dit kan thuis voor spanning zorgen.

Omdenken

Maar de focus op deze lastige gedragingen doet geen recht aan de hele lijst van waardevolle en mooie eigenschappen die kinderen met ADHD ook hebben. Zo zijn deze kinderen vaak enorm creatief, gepassioneerd en gevoelig. Ze zijn goed in het oplossen van problemen en zijn leergierig.

Meisjes met ADHD

Tegenwoordig worden ook steeds meer meisjes gediagnosticeerd met ADHD. Inmiddels weten we namelijk dat ADHD bij hen anders tot uiting komt. 

Het kan door een toename van diagnoses lijken alsof ineens ‘iedereen ADHD heeft’. Je zou juist met dankbaarheid kunnen zeggen dat we al deze kinderen nu eindelijk de hulp kunnen bieden die ze nodig hebben. 

Ouders van kinderen met ADHD
En ook aan hun ouders streven we naar een milde en bemoedigende boodschap. Want laten we eerlijk zijn: het is ook voor vaders en moeders niet niks om te leren omgaan met eigenschappen die horen bij ADHD. Het vraagt een hoop geduld en tolerantie. En zeker als je tot de voorzichtige conclusie komt dat je verdacht veel ADHD-eigenschappen in jezelf herkent, is een beetje ondersteuning in het proces gewenst.

Ondersteuning krijgen?

Klinkt dit verhaal jou bekend in de oren en wil je graag hulp ontvangen? Centraal Nederland heeft specialisten in huis die je hier graag bij helpen.

Kinderen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief