Centraal Nederland

Blog: dyslexiezorg in 2024

Meisje zit op de bank te lezen.

Dyslexiezorg: Samen Sterk voor Kinderen

Als leerkracht kom je vast leerlingen tegen die worstelen met spellen, lezen en schrijven. En als ouder kun je deze problemen bij je kind zien. Centraal Nederland begrijpt de uitdagingen die kinderen met dyslexie hebben, en biedt ze zorg op maat aan. 

Ben jij op zoek naar antwoorden voor een van jouw leerlingen? Of vraag je je af of jouw kind misschien dyslexie heeft? Dan helpen wij je verder!

 

Lisa’s reis met dyslexie

We ontmoeten veel kinderen met dyslexie, onder andere Lisa. In een klas vol woorden en letters zien we haar voor het eerst, een vastberaden leerling met lees – en spellingsproblemen. Haar reis begon met struikelende zinnen en worstelende letters, maar met de ondersteuning van Centraal Nederland veranderde haar verhaal.

 

Lisa’s leerkracht merkte haar worsteling op. In overleg met haar ouders werd op school het voortraject voor een dyslexieonderzoek gestart. Met extra begeleiding op ondersteuningsniveau 1, 2 en 3 begon Lisa langzaam maar zeker haar zelfvertrouwen op te bouwen.

 

Het dyslexieonderzoek bracht duidelijkheid. Lisa heeft ernstige dyslexie. Ze kwam in aanmerking voor een dyslexiebehandeling. Centraal Nederland voerde een behandeltraject uit. Voorafgaand aan dit traject hebben we samen met haar ouders en leraar gekeken naar de onderwijsbehoeften van Lisa. Zo konden we optimaal aansluiten bij haar unieke manier van leren.

 

Tijdens de behandeling ontdekte Lisa dat ze, ondanks haar dyslexie, een geweldige verhalenverteller is.

 

Het Traject: Drie Cruciale Fasen

De aanpak van Centraal Nederland is gericht op samenwerking met leerkrachten en ouders. We denken mee over aanpassingen in de klas, benoemen de zwakke en sterke kanten van het kind en begeleiden met toewijding.

 

  1. Het Voortraject: Bij vermoedens van dyslexie kan Centraal Nederland adviseren over de extra begeleiding voor lezen op ondersteuningsniveau 1, 2 en 3. Een gedegen leerlingdossier is essentieel voor toegang tot een vergoed diagnostisch onderzoek.
  2. Het Onderzoek naar Dyslexie: Zodra het dossier op orde is, start het dyslexieonderzoek. De onderzoeker kijkt naar de lees- en spellingresultaten, identificeert symptomen van dyslexie en onderzoekt mogelijke andere oorzaken van de lees- en spellingproblemen.
  3. De Behandeling: Centraal Nederland maakt gebruik van effectieve methoden, zoals TaalToren en Ik overzie Dyslexie. De behandeling omvat visuele ondersteuning en een auditief aanbod. Er is een nauwe samenwerking tussen behandelaar, school en ouders.

 

Laten we samen sterk staan voor kinderen met dyslexie. Centraal Nederland is hier om te helpen, te begeleiden en te inspireren. Samen maken we het verschil in hun leerreis.

Lees meer informatie

Meer informatie over dyslexiezorg?

Centraal Nederland denkt mee over welke aanpassingen in de klas nodig zijn, met welke zwakke kanten van het kind je rekening moet houden en welke sterke kanten van het kind je juist kunt inzetten.

Anne

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief