Centraal Nederland

Angstbehandeling met CGT en EMDR

autisme en rouw bij kinderen

Angstbehandeling met CGT en EMDR

In dit blog nemen we je mee naar een behandeling met EMDR (Eye Movement Desensitization en Reprocessing) en CGT (cognitieve gedragstherapie). We leggen eerst kort uit wat EMDR is. Daarna laten we in een praktijkvoorbeeld zien hoe EMDR werkt.

Wat is EMDR?

Een EMDR-behandeling wordt vaak geboden als iemand traumatische gebeurtenissen heeft meegemaakt. Denk aan een ongeluk, een verkrachting, maar ook aan pestervaringen. Tijdens een EMDR-behandeling wordt de cliënt gevraagd het vervelendste beeld van de gebeurtenis in gedachten te nemen en gelijktijdig met de ogen de vingers van de therapeut te volgen. Andere manieren om zo het werkgeheugen te belasten, zijn het luisteren naar geluidjes, tappen, sommetjes maken of een combinatie hiervan. Kinderen wordt dikwijls gevraag om een tekening te maken van het nare ‘plaatje’. Door afleiding te bieden tijdens het denken aan de vervelende gebeurtenis, komt het verwerken op gang en wordt het minder naar om aan de gebeurtenis te denken. De herinnering blijft, maar zorgt voor minder spanning en emotie.

Minder bekend is dat EMDR ook deel kan uitmaken van de behandeling van andere problematiek, zoals angst, fobieën, depressie en zelfbeeld. Er moet dan een link zijn tussen het ontstaan van de problemen en een eerdere nare gebeurtenis. Bij de behandeling van angst of een specifieke fobie kan het helpen om te starten met EMDR. Dit maakt het makkelijker om daarna met behulp van cognitieve gedragstherapie te werken aan de angst.

De behandeling van Lisa

Lisa is een meisje van 12 jaar. Zij werd ziek tijdens een familiefeestje en moest daar overgeven. Na dit feestje werd ze bang om uit eten te aan. Nu hoeft dat nog niet zo’n probleem te zijn, maar de angst breidde zich steeds verder uit. Ze durfde niet meer ‘veel’ te eten, wilde steeds meer etenswaren niet eten en ze at en dronk alleen nog maar thuis. Dit betekende ook dat ze niet meer bij vriendinnen durfde te spelen en dat het naar school gaan lastig werd. Van een gezond, vrolijk meisje veranderde ze in een somber, teruggetrokken kind dat ook te veel afviel.

In de behandelingen hebben we samen met Lisa in beeld gebracht welke ‘plaatjes’ het akeligst zijn om aan te denken. Daar kwamen meerdere ‘plaatjes’ uit naar voren, maar de naarste was toch wel het plaatje waarbij ze tussen alle mensen aan het overgeven was. Deze plaatjes hebben we met EMDR bewerkt, en met effect! Al snel bleek de spanning minder te worden en kon ze meer gaan geloven in de helpende gedachte: ‘Ik ben dapper en ik kan het aan’.

Na het afronden van de EMDR hebben we een lijstje gemaakt van voor haar lastige situaties. Samen zijn we haar gedachten daarover gaan onderzoeken (door middel van CGT), maar vooral ook concreet gaan oefenen. Het aangaan van de spannende situaties noemen we exposure. De exposure vond deels tijdens de behandeling plaats (dingen eten die lastig zijn) en deels thuis. Best moeilijk, maar Lisa was zo gemotiveerd dat ze doorzette. En met succes! Ze kon uiteindelijk weer genieten van eten, ging zonder problemen naar school, speelde fijn bij vriendinnen  en kreeg ook weer een gezond gewicht.

Kind speelt alleen op de grond

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief