Diagnostiek en behandeling Jeugd GGZ

Diagnostiek en behandeling van gedrag

Alle kinderen hebben weleens een periode waarin ze niet zo lekker in hun vel zitten, maar wat als dat niet vanzelf overgaat?

Vanuit de Jeugd GGZ biedt Centraal Nederland psychologische begeleiding bij onder andere:

  • Lichamelijke klachten zoals hoofd- en buikpijn, waarvoor de dokter geen lichamelijke oorzaak kan vinden.
  • Angsten zoals: faalangst, separatieangst, angsten waarin het kind sociaal moet functioneren, angsten voor iets specifieks zoals een dier of een bepaalde omstandigheid.
  • Emotionele problemen zoals: piekeren, veel zorgen maken en vaak somber zijn.
  • Moeilijkheden in het ‘handig’ omgaan met andere kinderen en bij het maken en onderhouden van vriendschappen.
  • Concentratieproblemen, snel afgeleid zijn of moeite met plannen en organiseren.
  • Traumabehandeling na het meemaken van een ingrijpende en schokkende gebeurtenis.

Welke klachten er ook spelen, het zal altijd het dagelijks functioneren van het kind beïnvloeden; thuis, op school en in zijn of haar vrije tijd. Soms zijn de klachten nieuw, soms terugkerend.
Voor begeleiding vanuit de Jeugd GGZ moet er altijd het vermoeden zijn van een enkele DSM 5 stoornis of is er eerder een stoornis gediagnosticeerd. De ernst van de problemen is licht/matig te noemen.

Hoe werkt het?

Bespreek met uw huisarts of met het Centrum Jeugd en Gezin (CJG) ook wel Jeugd- & Gezinsteams (JGT) of hulp nodig is. Soms kan de huisarts (POH GGZ) of het CJG/JGT ook voldoende ondersteunen.
Als dat niet het geval is, kunnen zij een verwijzing afgeven voor begeleiding vanuit Jeugd GGZ. In de meeste regio’s kan een verwijzing worden afgegeven voor basis of specialistische GGZ. Centraal Nederland werkt alleen vanuit Basis GGZ. Dit betekent dat onze diagnostiek- en behandeltrajecten altijd kortdurend zijn. Indien uw hulpvraag daar niet passend bij is, raden wij u aan een zorgaanbieder te zoeken die specialistische Jeugd GGZ biedt. Dit kosten van een traject worden vergoed door de gemeente. Dit valt onder de Jeugdwet.

Na een verwijzing voor Basis GGZ kunt u uw vraag bij ons neerleggen via een aanmelding. Tijdens een intakegesprek maken we kennis met het kind en de ouders. We bespreken wat er aan de hand is en hoe we hieraan kunnen werken. Waar nodig doen we aanvullend onderzoek. Vaak vinden we het belangrijk ook met school te overleggen.

De behandeling

De behandeling wordt geboden door een gezondheidszorgpsycholoog of orthopedagoog (generalist). We maken gebruik van effectieve psychologische behandelingen zoals cognitieve gedragstherapie. Soms leggen we meer uit over de stoornis (psycho-educatie). Het komt ook voor dat juist ouders behoefte hebben aan begeleiding (ouderbegeleiding).

Centraal Nederland schrijft geen medicatie voor. Wij zien kinderen en jongeren tot 18 jaar.
Behandelingen vanuit de Basis GGZ zijn altijd kortdurend: gemiddeld 5 tot 10 behandelingen.

Voor veel ouders en kinderen is het een hele stap om hulp te zoeken. Daarom proberen we u zo snel mogelijk uit te nodigen voor een intakegesprek.
Centraal Nederland heeft geen wachtlijst.

In welke regio’s kunnen we hulp bieden?

Met onderstaande regio’s / gemeenten heeft Centraal Nederland contracten voor de basis GGZ.

Drenthe: Aa en Hunze, Assen, Midden-Drenthe, Noordenveld, Tynaarlo
Eemland: Amersfoort, Baarn, Bunschoten, Leusden, Soest, Woudenberg
Food Valley: Barneveld, Ede, Nijkerk, Renswoude, Rhenen, Scherpenzeel, Veenendaal
Holland-Rijnland: Hillegom, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Teylingen, Zoeterwoude
IJsselland: Dalfsen, Deventer, Hardenberg, Kampen, Olst-Wijhe, Ommen, Raalte, Staphorst, Steenwijkerland, Zwartewaterland, Zwolle
Midden IJssel/Oost Veluwe: Apeldoorn, Brummen, Epe, Hattem, Heerde, Lochem, Voorst, Zutphen
Noord Veluwe: Elburg, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet, Oldebroek, Putten, Zeewolde
Rivierenland: Buren, Culemborg, Geldermalsen, Lingewaal, Maasdriel, Neder-Betuwe, Neerijnen, Tiel, West Maas en Waal, Zaltbommel
Twente: Almelo, Borne, Dinkelland, Enschede, Haaksbergen, Hellendoorn, Hengelo (O), Hof van Twente, Losser, Oldenzaal, Rijssen-Holten, Tubbergen, Twenterand, Wierden
Zuid-Holland-Zuid: Alblasserdam, Binnenmaas, Cromstijen, Dordrecht, Giessenlanden, Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam, Hendrik-Ido-Ambacht, Korendijk, Leerdam, Molenwaard, Oud-Beijerland, Papendrecht, Sliedrecht, Strijen, Zederik, Zwijndrecht
Zuidoost-Utrecht: Bunnik, De Bilt, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede, Zeist

Algemene informatie

Voor meer informatie of het aanvragen van aanmeldings- en toestemmingsformulieren Jeugd GGZ, kunt u contact opnemen via info@centraalnederland.nl

Inhoudelijke vragen en aanmelding

kdevelde@centraalnederland.nl

Krista de Velde-Sleurink
helpt u graag verder

Mail naar kdevelde@centraalnederland.nl
of bel 06 10 04 31 33

Krista de Velde-Sleurink helpt u graag verder
Krista de Velde-Sleurink helpt u graag verder