Traumaverwerking bij kinderen: informatie voor leraren

kind-dromen-ouder-centraal-nederland

Hoe weet je of een kind is getraumatiseerd? Trauma’s bij kinderen: Welke signalen mag je als leerkracht niet over het hoofd zien? Wat kun je doen of wat moet je juist niet doen? 

Sinds de komst van vluchtelingenkinderen op scholen, worden deze vragen steeds actueler. Veel van deze kinderen hebben meerdere trauma’s, zoals onverwerkte rouw en angstgevoelens. Trauma’s treden echter niet alleen op bij vluchtelingenkinderen. Elk kind kan ermee te maken krijgen. Getraumatiseerde kinderen hebben specialistische hulp nodig. Veel scholen geven aan dat ze geen expertise hebben om kinderen met trauma’s te kunnen helpen. Ze willen graag weten wat ze moeten doen –of juist niet moeten doen- om een kind er weer bovenop te helpen. Ook is een veelgehoorde vraag ‘wanneer is er professionele hulp nodig?’.

Deskundige hulp

Centraal Nederland heeft orthopedagogen met specialistische kennis van trauma’s bij kinderen. Wij kunnen:

  • een informatiebijeenkomst over dit onderwerp voor u verzorgen;
  • adviseren over het omgaan met kinderen die (mogelijk) te maken hebben gehad met een trauma;
  • kinderen screenen op traumasymptomen.

Studiedag vluchtelingenkinderen

Wij kunnen voor u een studiedag verzorgen over de opvang van vluchtelingenkinderen. Dit kan in combinatie met NT2-onderwijs en tweedetaalverwerving. Te denken valt aan een dagdeel sociaal-emotionele problematiek van vluchtelingenkinderen en een dagdeel NT2-onderwijs.

Meer weten?

Neem dan contact op met info@centraalnederland.nl. U kunt ook bellen naar 085 – 8 330 330.