En de band speelde door….

Vrijdag 9 oktober 2020: studiedag
Coronabesmettingen lopen weer op. Volgende week dinsdag een nieuwe persconferentie. Verregaande maatregelen op komst? Is het dan handig om een studiedag te organiseren op school?
Qua ruimte kan het. Qua ventilatie ook. Wat vindt de gastspreker ervan? Die vindt het ook fijn om weer eens op een school te zijn…
En dus hadden we een studiedag óp school mét minimaal 1,5 meter afstand.

And the band played on…
Het ochtendprogramma stond vooral in het teken van de voorbereiding op ons komende thema: Amerika. Ter inleiding hierop raakte ik geïnspireerd door een televisie-uitzending van de vorige dag. De uitzending ging over de berging van de Titanic. Een schip dat werd gebouwd als “brug” tussen Europa en Amerika.  Een iconisch verhaal uit de Titanic-geschiedenis gaat over het orkest. Op het moment dat de Titanic de ijsberg raakt, speelt het orkest. De muzikanten krijgen al snel de opdracht om vooral door te blijven spelen, waardoor er minder paniek uitbrak. Volgens de overlevering speelden zij als laatste de hymne “Nearer, My God to Thee”. Hun heldhaftigheid om dit tot de laatste seconde te blijven doen, werd legendarisch. Alle 8 muzikanten kwamen helaas om bij deze schipbreuk…

Wij schrijven nieuwe geschiedenis
Het verhaal van de muzikanten is mijn metafoor voor de leerkrachten op mijn school. Wij schrijven nieuwe geschiedenis. En dat doen we door gewoon les te blijven geven, terwijl de wereld om ons heen in grote paniek is. Wij bieden de kinderen warmte, veiligheid en geborgenheid. We leren ze nieuwe dingen, we ontwikkelen hun talenten en “ont-“wikkelen belemmeringen. We kijken op een levensbeschouwelijke manier naar geloof en bereiden de kinderen zo goed mogelijk voor op een leven lang leren. Het onderwijs zinkt niet en de leerkrachten lijden geen schipbreuk. Sterker nog: het respect voor leerkrachten zie ik voorzichtig weer groeien door de huidige situatie.
Door de inzet en het morele besef van de leerkrachten kan de hele wereld in paniek zijn, maar daar laten we ons orkest niet door van de wijs brengen: samen leren en samen spelen in een wereld vol kansen!

Gerdo van den Burg
directeur KBS Don Bosco Steenwijkerwold
Stichting Catent

<terug