Blog – Nationale Voorleesdagen 26 januari – 5 februari 2022
Lekker wegkruipen bij papa of mama op schoot, luisterend naar een verhaal dat wordt voorgelezen. Een spannend verhaal vol actie of juist hetzelfde prentenboek voor de twintigste keer omdat het zo’n leuk boek blijft. Bijna iedereen zal hier een herinnering aan hebben. Vooral peuters worden regelmatig voorgelezen. Hoe ouder kinderen worden, hoe minder er wordt voorgelezen. Toch kan het voorlezen aan oudere kinderen ook leuk en nuttig blijven. Voorlezen is top! Tijdens de Nationale Voorleesdagen een pleidooi voor veel voorlezen, én een echte voorleeschallenge!
Van voorlezen en samen lezen naar zelfstandig lezen
Een jong kind zal tijdens het voorlezen vooral naar de plaatjes in een boek kijken. Hoe ouder kinderen worden, hoe beter ze hun volledige aandacht bij een verhaal kunnen houden. Voorlezen is niet alleen een gezellig moment, het is ook goed voor de taalontwikkeling van het kind. Kinderen horen namelijk veel nieuwe woorden in verhalen. Dikwijls zijn dit andere woorden dan die ze in het dagelijks leven horen. Zo vergroot voorlezen hun woordenschat. Tegelijk leren kinderen hoe een goede zin wordt gevormd omdat verhalen zijn opgebouwd uit veel verschillende soorten zinnen. Ook kun je bij het voorlezen met je kind in gesprek gaan over het verhaal: “Wat denk je dat er nu gaat gebeuren?” of “Wat zou jij doen als…?”. Dit stimuleert de fantasie van kinderen. Voorlezen kan ook echt een rustmoment op de dag bieden door na alle dagelijkse drukte nog even een verhaaltje te lezen voordat het kind gaat slapen. Dit kan een kind tot rust brengen. Heel belangrijk ook: de motivatie van een kind om zelf te gaan lezen wordt door voorlezen gestimuleerd! Daarom is het goed om ook oudere kinderen, die zelf al kunnen lezen, nog voor te lezen. Al die mooie, spannende of grappige verhalen kunnen de liefde voor boeken prikkelen. En natuurlijk kun je voorlezen ook heel goed toepassen als je met je kind wilt oefenen in het lezen. Er zijn hele leuke boekjes met theaterleesteksten, waar ouder en kind om de beurt in hun rol een stukje lezen.
Nationale Voorleesdagen
In Nederland organiseert Stichting Lezen en CPNB jaarlijks de Nationale Voorleesdagen. Deze zijn dit jaar van 26 januari tot en met 5 februari. Tijdens de Nationale Voorleesdagen is er extra aandacht voor het (voor)lezen. Vaak besteden scholen hier ook aandacht aan, dikwijls door het voorleesontbijt. Het doel van deze dagen is om het voorlezen aan kinderen te stimuleren. Daarnaast staat gedurende deze week het Prentenboek van het Jaar centraal (‘Maar eerst ving ik een monster’ van Tjibbe Veldkamp).
Voorleeschallenge
Kinderen die bij Centraal Nederland in dyslexiebehandeling zijn, krijgen elke week leeshuiswerk mee om samen met hun ouders te oefenen. Nu zijn wij bij Centraal Nederland heel benieuwd naar de favoriete voorleesmomenten van deze kinderen. En dan juist díe momenten waarop ze zelf voorlezen! Daarom hebben wij voor deze Nationale Voorleesdagen de voorleeschallenge bedacht! Krijgt jouw kind dyslexiebehandelingen bij Centraal Nederland? Maak dan een foto van zijn/haar favoriete voorleesmoment en stuur deze naar ons op (info@centraalnederland.nl) voor 1 februari a.s. Van hun eigen dyslexiebehandelaar hebben de kinderen een brief ontvangen met meer informatie hierover. De grappigste, liefste of ontroerendste foto wint een lees- of luisterboek naar keuze. Misschien wordt dit wel het nieuwe favoriete voorleesboek van je kind!
Meer weten?
Wil jij meer weten over voorlezen? Kijk dan eens op: https://www.kinderboeken.nl/inspiratie/10-redenen-waarom-voorlezen-een-goed-idee-is/
Deze site geeft ook veel tips voor leuke kinderboeken voor elke leeftijd.