Centraal Nederland

Thuis oefenen met lezen voor de dyslexiebehandeling

aanmelden jeugd ggz

Dyslexiebehandeling: 7 tips voor ouders en kind

Gaat je kind een traject in voor een vergoede dyslexiebehandeling? Dan is het belangrijk dat er ook thuis veel wordt geoefend. Niet elk kind is even enthousiast om thuis dagelijks te oefenen met lezen. Hoe kun je het als ouder toch een beetje leuk houden? Hoe doorbreek je de sleur in die dagelijkse leesoefeningen? In dit blog 7 tips van een dyslexiebehandelaar.

Bij de vergoede dyslexiebehandeling is er veel aandacht voor technieken en strategieën om nauwkeurig en vloeiend op tempo te leren lezen. Daarbij is het belangrijk dat er veel herhaling plaatsvindt. Dit betekent voor het kind dat hij/zij ook thuis dagelijks leest. De ervaring heeft geleerd dat het thuis oefenen met lezen belangrijk is voor de effectiviteit van de dyslexiebehandeling.

 

En dat is eigenlijk logisch. Je speelt toch ook geen voetbalwedstrijden zonder te trainen? Je gaat ook niet elke week naar de fysio, zonder de afgesproken oefeningen te doen? Alleen het oefenmoment van lezen tijdens de wekelijkse dyslexiebehandeling is niet genoeg. Op die manier levert het niet veel op. Het is belangrijk om thuis aan de slag te gaan met lezen. Zonder lichaamsbeweging, gaat je conditie achteruit. Zo is het ook met lezen.

 

Het is belangrijk dat het oefenen in de dyslexiebehandeling en het oefenen thuis op elkaar wordt afgestemd. Een goed moment om dat af te stemmen is bijvoorbeeld bij de eerste behandeling. Vaak zijn ouders aanwezig om kennis te maken met de dyslexiebehandelaar. Maar ook bij andere dyslexiebehandelingen zijn ouders altijd van harte welkom.

 

Wekelijks krijgt het kind van de dyslexiebehandelaar oefenwerk mee voor thuis. Dit kan het herhaald lezen van een stukje tekst zijn, of het verder lezen in een boek. Onderstaande tips kunnen helpen om het lezen thuis aantrekkelijk te houden.

 

  1. Sluit aan bij de interesses van uw kind. Houdt uw kind van paarden? Lees dan een boek over paarden. Spreken prentenboeken uw kind meer aan? Lees daar dan steeds een stukje uit.
  2. Word lid bij de bibliotheek. Een lidmaatschap voor kinderen t/m 18 jaar is gratis. Bij de bibliotheek zijn eindeloos veel boeken om uit te kiezen. Hier zit altijd wel iets bij wat aansluit bij uw kind. Veel bibliotheken hebben een ‘Makkelijk Lezen Plein’. Hier staan boeken die speciaal zijn geschreven voor kinderen die moeite met lezen hebben.
  3. Betrek uw kind bij de keuze van het oefenen: geef bijvoorbeeld twee opties en laat uw kind kiezen waar hij/zij het meeste zin in heeft. Maak het aantal opties niet te groot, dit maakt het soms alleen maar lastiger.
  4. Zoek leuke en goede boeken uit. Een goed boek is niet te makkelijk voor uw kind, maar ook niet te moeilijk. In de dyslexiebehandeling zeggen we vaak: liever een boek dat iets moeilijker is, maar dat uw kind leuk vindt om te lezen, dan een eenvoudiger boek dat uw kind niet aanspreekt. De dyslexiebehandelaar van uw zoon of dochter kan goede adviezen over boeken geven.
  5. Zorg voor afwisseling in het lezen: gebruik de ene keer een dobbelsteen, lees soms een stukje voor, lees af en toe een stukje uit een stripboek of een tijdschrift, gebruik Yoleo waarbij het boek tegelijkertijd voorgelezen wordt, ga regelmatig op een andere plek in huis zitten.
  6. Zorg voor een regelmaat in het oefenen. Lees bijvoorbeeld elke dag na het avondeten of voordat uw kind ’s ochtends naar school gaat. Dit maakt het voorspelbaar: uw kind weet wat en wanneer hij/zij gaat lezen.
  7. Spreek een beloning af. Maak samen een afkruiskalender en als uw zoon/dochter bijvoorbeeld 100 bladzijden gelezen heeft, eten jullie thuis een keer het lievelingseten, doen jullie samen een spelletje of halen jullie een ijsje.

 

Soms is het een hele zoektocht om thuis te blijven oefenen met lezen. Bespreek dit vooral met de dyslexiebehandelaar van uw kind.

 

Anne

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief